Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Linux Kullanıyor

İnsanlık tarihinin en güçlü fizik projesi olan 10 milyar $’lık Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın (Large Hadron Collider – LHC) bilişim sektörü açısından ilginç bir yönü var. Projenin yürütüldüğü İsviçre’deki merkez olan CERN, LHC projesinde CernVM olarak adlandırılan özel bir Linux dağıtımı kullanıyor.

Large Hadron Collider - LHC

İnsanlık tarihinin en güçlü fzik projesi olan 10 milyar $’lık Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (Large Hadron Collider – LHC), yaklaşık 27 km’lik daireyi tamamlayan ilk ışık hızındaki ışını dün sabah gönderdi. Dünya’daki tüm astrofizikçilerin yarısının yer aldığı ve 20 yılda inşa edilen bu deneyin bilişim sektörünü ilgilendiren yönü, projenin temel bileşenlerinden birisinin Linux olması.

Projenin yürütüldüğü İsviçre’deki merkez olan CERN, LHC projesinde CernVM olarak adlandırılan özel bir Linux dağıtımı kullanıyor. VMware’ye göre, CernVM, PCve Mac’ların bir grid şeklinde yer aldığı VMware sanal makinalarında çalıştırılıyor ve 40.000 CPU ile 15 petabyte/yıl veri işliyor.

CERN zaten Linux’a yabancı değil. Red Hat Kurumsal Linux’un bir farklı versiyonu olan Bilimsel Linux dağıtımının en büyük destekçileri arasındalar.

CERN’den bir uzman, LHC grid sistemindeki bilgisayarların konfigürasyonları için http://lcg.web.cern.ch/LCG/ adresini öneriyor. Bunun da doğrudan donanım üzerinde çalışan Scientific (bilimsel) Linux dağıtımı ile çalıştığını ve Bu gridin dünya çapında 100.000 üzerinde CPU’da 15 PB verinin alınması ve dağıtılması için kullanıldığını belirtiyor.

Bazılarına göre LHC, dünyayı yoketmeye yetecek kadar güçlü olabilecek bir proje. Karadelik ya da bu deliğe bir tünel açabilecek durumda.

Kaynak: Turkinternet.com