Hayat çoğumuza alıştırmış o sinsi miskinliğini öyle bir hale gelmişiz ki artık bazı alışkanlıklarımızı istesekte bırakamıyoruz. Sırf k.ç.m.z.n rahatı bozulacak diye günvensiz; virüslere ve trojanlara göz kırpan, kararsız; beklenmedik beklenti oluştu gibisinden salakça hatalarla önümüze çıkan, bir işletim sistemini kullanmaya devam ediyoruz. Sıkıca silkelenip kendimize gelmenin zamanı çoktan geldi peki nasıl silkeleneceğiz….
İlk olarak açık kaynak ve kapalı kaynak kodu yazılım nedirden başlamak lazım. ww.tomshardware.com.tr/ sitesi çok güzel örneklerle bunu açıklamış . Fazla söze ne hacet yazının bir kısmı aşağıda;
Kapalı Kaynak Kodlu Yazılım Nedir?
Açık kaynak kodlu yazılımın ne demek olduğunu anlamak için, öncelikle bilindik kapalı kaynak kodlu yazılımların nasıl çalıştığını incelemeliyiz. Mutlaka Windows XP, Office XP yada Adobe Photoshop ya da benzeri bir program kullanmışsınızdır. Bunların hepsi kapalı kaynak kodlu yazılımlara örnek.
Bütün bildiğiniz programlar başlangıçta yazıdan oluşan bir kaynak koduna sahiptirler. Onlarca, belki de yüzlerce bilgisayar programcısı bu kaynak kodunu yazıp sonra da daha hızlı çalışan makina dili ya da ikili (binary) sürüm haline getirmek için bu kodları derlerler (compile). Bu ikili dosyalar Windows XP ya da Office XP aldığınızda size verilen CD’lerde bulunur.
Bu işlemi fırından ekmek almaya benzetebilirsiniz. Fırıncı çeşitli hamur işi yiyecekler için tariflere sahiptir. Siz fırına girer belli bir ücret öder ve istediğiniz ürünü alırsınız. Fakat aldığınız şey ekmektir kesinlikle tarif yanında gelmez.
Açık Kaynak Kodu Nedir?
Tekrar fırın örneğimize dönelim. Ekmek alırken fırıncının size birde tarif verdiğini düşünün – Açık Kaynak Kodlu yazılımla durum tam bu şekilde oluyor. Asıl kaynak kodunu almanın yanında bunun üstünde değişiklik yapma hakkına da sahip oluyorsunuz. Ek olarak ürününüzü satabilirsiniz fakat kaynak kodunu açık olarak vermeniz şartıyla. Böylece başka biri de sizin programınızı değiştirebiliyor.
Açık Kaynak Kodlu yazılımların her zaman bedava olması gerekiyormuş gibi yanlış bir anlama var. Genellikle bedava (free) kelimesi, kodu görüp değiştirebilirsiniz anlamında kullanılıyor. Programları internetten bedavaya indirebileceğiniz gibi bazı insanlar kutulu ürünle birlikte CD, kullanım kitapları ve teknik destek almayı seçiyorlar. Kutulu ürün almak, hızlı internet bağlantısı olmayanların sorunlarına çözüm bulma sıkıntısıdan ve teknik destekten yararlanabilecek olmanın verdiği rahatlığı tatmak için tercih ediliyor.
Daha fazla bilgi için,
* www.linux.org.tr
* http://acik-kaynak.org.tr/
* http://www.tomshardware.com.tr/business/20040803/index.html
ve googleda yazılacak “Açık Kaynak” dokumanları işiniz görecektir.