Modern dosya sistemlerini guvenli bir sekilde silmek kolay bir islem olmamistir. Size daima daha fazla efor ve zaman harcatmistir. Fakat bir yaklasim diskin kullanilmayan bolumlerin tamamina rasgele paternler yazmak iyi bir yaklasimdir. Bu sayede daha once silmis oldugunuz dosyalari geri getirilmesini onlemis olursunuz.
Debian “secure-delete” paketi bircok arac icerir, fakat bunlardan tercih edilen birtanesi, kullanimi kolay olan: “sfill” dir.
Sfill komutu mount edilen bolumde kullanilmayan bolumlere veri yazilmasina imkan saglar.Bu sekilde diske silinmis ama geri getirebilir durumda olan dosyalarin uzerine yazilarak diskin tum bolumlerindeki silinmis verilerin bizim yazdiklarimiz ile degistirilmis olduguna emin oluruz. Ancak daha fazla emin olmak icin bu islemi tekrarlayiniz veya diger araclara goz atiniz.
Paketlerin sisteme yuklenmesi ve kurulmasi ile ise baslayalim:
gold:~# aptitude update
gold:~# aptitude install secure-delete
Programi yuklerek kullanilmayan bolumdeki silinmis verilerin uzerine yazarak coktan ise baklamis oluyoruz:
gold:~# sfill /home
Not: /home bolumunun disk uzerinde mount edilmis bir bolum oldugunu farz ediyoruz. Bu durumda, asagidaki gibi bir cikti olmasi gerekmektedir:
gold:~# mount | grep /dev
/dev/mapper/gold--vol-root on / type ext3 (rw,noatime,nodiratime,errors=remount-ro)
udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)
tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620)
/dev/md1 on /boot type ext3 (rw)
/dev/mapper/gold--vol-home on /home type ext3 (rw)
/dev/mapper/gold--vol-music on /home/music type ext3 (ro)
/dev/mapper/gold--vol-kvm on /kvm type ext3 (rw)
“sfill” komutunu calistirdigimiz zaman buyuk dosyalar olusturarak disk uzerindeki butun bos alanlari yemege baslayacaktir. Sonrasinda olusutrulan buyuk dosya silindigi zaman, yeniden bos alana sahip olacagiz.
Daha fazla detay icin /usr/share/doc/secure-delete dosyasina veya “man sfill” yazarak manpage kismina goz atabilirsiniz.
Not: Bu dokuman ev kullanicilari icindir. Daha guvenli dosya sistemi icin “encrypted file system” kullaniniz. Komut calistirman icin root yetkilisi olmalisiniz. EXT3 dosya sisteminde %5lik kisminin root icin ayrildigini unutmayiniz.